Villa Vilse

Genom projektet ”Villa Vilse” som har beviljats stöd i 2025 års Signaturprogram, vill Teater Inc låta äldre möta unga och utforska vad dessa möten kan ge av livsglädje, mod, erfarenhet och energi.

Utifrån äldres och yngres berättelser om sina respektive framtidsdrömmar skapas en dans- och musikteaterföreställning inspirerad av samverkan mellan unga och gamla som ger publiken insikt och medvetenhet att fortsätta verka mot ålderssegregationen i dagens samhälle.

 

Äldre

Genom studiecirklar med äldre medverkande görs research och projektteamet hämtar inspiration samtidigt som seniorerna också får inflytande över berättelserna som växer fram. Under processen samverkar pedagoger med personal och äldre deltagare. I samtal utforskas bland annat livet som pensionärer, förändringen när vi slutar arbeta och vår identitet förändras. Vad händer med oss när vi mister nära och kära och hur går tankarna kring att själv möta döden?

Utifrån de dokumentära berättelserna skapar projektets dramatiker Cristina Gottfridsson, i samarbete med regissören och projektledaren Ronny Danielsson, ett fiktivt universum med tio fiktiva karaktärer som utgör stommen i en teaterföreställning.

Unga

Under projektets gång skapas ett arbetsmaterial som kan inspirera lärare till samtal och aktiviteter om generationer. Genom skolbesök eller samarbeten med lärare som samlar in elevers berättelser ber projektteamet gymnasieungdomar att berätta om sin drömmar och framtidsvisioner. I föreställningen ”Villa Vilse” möts berättelser från unga och äldre projektdeltatagare i ett verk som skildrar olika generationers likheter och olikheter i synen på livet.

Föreställningen kommer att framföras av Teater Inc i Malmö och planen är att alla gymnasieklasser som vill och kan ska få möjlighet att uppleva föreställningen och därefter, tillbaka i skolan, fortsätta samtalet kring frågor om generationer och framtiden.

Publik

I projektets sista del möter den färdiga föreställningen om två akter – fylld med livskraft och energi, humor och allvar i många rörande berättelser – sin publik. Teater Inc kommer att ordna så att både yngre och äldre kan komma och ta del av föreställningen.

För att göra föreställningen tillgänglig för äldre krävs långsiktigt förberedelsearbete, lämpliga föreställningstider, abonnerade bussar och framför allt en gripande föreställning där de som ingått i projektets samtal känner igen sig.  Teater Inc kommer att samverka med lokala gymnasieskolor kring teaterbesök, så att unga och äldre får möjlighet att dela upplevelsen i teatersalongen vid samma tillfälle.

Föreställningarna kommer också vara öppna för övrig publik, och det finns planer på att streama föreställningen för att ge fler möjlighet att ta del av projektet och uppleva skådespelet.

Formspråk

Det konstnärliga teamet vill utforska hur ord, tystnad och musik blir likvärdiga delar i föreställningen, som kombinerar inspelad musik och röster med ”live” framträdande.

Musiken kommer att få en avgörande betydelse framför allt som dramatisk/dramaturgisk motor. Musikgenrer och stilar kommer mötas och konfronteras med och mot varandra: klassisk musik och operamusik möter house, funk, rap, crunk, indie, poppunk och olika former av mångkulturell musik.

Processen

Under förarbetet 2025 har materialinsamling skett, via möten med äldre och besök på gymnasieskolor. Projektets dramatiker, regissör och koreograf skapar därefter ett drama av berättelserna och en workshop anordnas med de äldre skådespelarna. Teamet kartlägger tilltänkt publik och arbetar fram ett koncept för föreställningen.

Hösten 2025 ägnas åt repetitioner och produktion av pjäs och musik samt arbete att finna nya publikgrupper. Amatörer engageras som medarbetare och lämplig teaterlokal identifieras och bokas. Scenografi, kostym och rekvisita presenteras. Tillverkning av scenografi, rekvisita och kostym påbörjas.

Under vintern och våren 2026 fortsätter repetitionerna och helheten börjar ta form när professionella dansare anställs. Repetitionerna följs av premiär och spelperiod.

Teamet

Även i teamet möts generationer, med två yrkesutövare i de flesta av funktionerna, vilket i sig blir en spännande utmaning. Konstnärer med mångårig erfarenhet och kunskap möter nyutbildade kollegor med energi att söka oprövade vägar i den konstnärliga processen. Projektteamet inkluderar dramatikern Cristina Gottfridsson, regissören och projektledaren Ronny Danielsson, regissören Rasmus Mononen, koreograferna Roger Lybeck och Gustav Mardelius, kostymdesignerna Camilla Thulin och Leif Persson och scenografen Martin Chocholousek. I flera andra kreativa, pedagogiska och administrativa roller kommer projektet anlita praktikanter från relevanta utbildningar.

 

Om Teater Inc

Den ideella föreningen Teater Inc är en nutida folkteater, i hjärtat av Malmö, med nationellt blickfång.

Under ledning av Ronny Danielsson, en av Sveriges absolut flitigaste och relevanta teaterregissörer, och ett team av etablerade konstnärer blandar Teater Inc scenkonstens alla medier – text, gestaltning, rörelse, musik och visuella element – för att skapa dynamiska, nyskapande och relevanta teaterupplevelser.

Läs mer om Teater Inc och ”Villa Vilse” på hemsidan https://www.teaterinc.org/