Talangprogrammet

Folkoperans nyinstiftade Talangprogram finns för att utveckla nästa generations operastjärnor som erbjuds kompetensutveckling och kreativa möten. Programmet, som sedan 2024 genomförs med stöd från Signatur, är unikt i Sverige och vill säkra och bredda tillväxten inom hela opera- och musikbranschen. Det vänder sig till såväl unga musikelever i grundskolan som nyexaminerade sångare, musiker och dirigenter på landets konstnärliga högskolor.

 

Här upptäcks och utvecklas framtidens operastjärnor

Folkoperans talangprogram är en språngbräda ut i arbetslivet som syftar till att skapa fler arbetstillfällen och utveckla operakonsten på höjden, bredden och djupet. På så vis vill Folkoperan vända den nedåtgående trenden med drastiskt minskade arbetstillfällen för frilansare inom musikteatern. Folkoperan är folkets opera och vill värna att fler skall vara med och delta i kulturlivet. Programmet ser till hela branschens behov och vill locka en mer heterogen grupp att börja spela musik och så småningom söka till någon av de högre utbildningarna.

Nina Stemme – Sveriges kanske allra största operastjärna internationellt – är Talangprogrammets beskyddare.

 

2024 års talanger

Operasångare:
Lovisa Huledal – mezzosopran, sångare i Tidens larm och Vita hästen.

Viktor Rydén – baryton, sångare i Askungen.

Joakim Larsson – baryton, sångare i Askungen och Vita hästen.

Clara Gunge – sopran, sångare i Vita hästen.

Dirigenter:

Teo Hillberg och Martin Thorell.

Musiker:

Johannes Carlsson, musiker, medverkar i Vita hästen och Herr Arnes Penningar.

Unga orkesterelever i åldrarna 12-17 år  från Kulturskolans orkesterskola/El Sistema

Övriga finansiärer av talangprogrammet, utöver Signatur, är Kulturrådet, Olle Engkvist Stiftelse och The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.
Privata gåvor: Unni Trolle, Karl Otto Bonnier med flera.

Film om Folkoperans Talangprogram

Om Folkoperan

Folkoperan finns för att göra operakonsten angelägen för alla.  Besök Folkoperan.se för mer information om Talangprogrammet och Folkoperans aktuella produktioner och evenemang.