ARCTIC LIGHT I NORRBOTTEN

Arctic Light formades en gång efter en stark vision av körledaren, tonsät­taren och den konstnärlige ledaren Susanna Lindmark. Framför sig såg hon ett musikaliskt växthus för unga kvinnor i Norrbotten. En kör bestående av 16 medlemmar med ett unikt musikaliskt uttryck där sångarnas kreativitet skulle få komma till sin fulla rätt.

En fredad kreativ zon där var och en får använda hela sin personliga röst och kropp och musicera på hög konstnärlig nivå i en genre som inte direkt hör ung­domars vardag till. Ett eget rum för sig själva och för den typen av körsång som skapar upplevelser för flera sinnen.

Femton år senare är visionen densamma. Un­der dessa år har omkring 75 sångare i åldern 16-25 år från hela Norrbotten fått erfarenheter för livet genom sitt deltagande i Arctic Light.

Arctic Light är en körensemble inom Norrbottenmusiken.

ARCTIC LIGHT SAMARBETAR MED GÖTEBORGSOPERANS UNGDOMSKÖR

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för Norrbottensmusiken. Genom vokalensemblen Arctic Light, som är en del av vår Plantskoleverksamhet, arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige. Så här beskrev Arctic Lights konstnärliga ledare och dirigent Susanna Lindmark visionen inför 2022.

– Nu vill vi åter höra Arctic Lights unga röster klinga – denna gång i ett spännande samarbetsprojekt med GöteborgsOperans Ungdomskör där vi utforskar operan som uttrycksform, berättar Susanna Lindmark konstnärlig ledare, dirigent och grundare till Arctic Light.

Under 2022 kommer projektet Existens äntligen sjösättas på riktigt

– Under 2022 kommer operaprojektet Existens äntligen sjösättas på riktigt. Efter ett år av pandemi och inkluderande digitala skapandeprocesser med körerna ser vi fram emot att Arctic Light och GöteborgsOperans Ungdomskör får träffas och musicera tillsammans. Föreställningen bygger på ny musik och text av John Barber och Hazel Gould, England, och av mig, som kommer att repeteras och byggas av sångare och musiker till föreställningen Existens. För regi står Kjell-Peder Johanson och för konstnärlig ledning står Ida Rosen Hamrå och tillsammans med mig. Producent är Evelina Sandberg.

Föreställningen har premiär den 28 maj 2022 på GöteborgsOperans stora scen för att sedan uppföras i Piteås Studio Acusticum den 5 juni.

Mer information om det nya körverket och biljetter till föreställningarna hittar du här.

Arctic Lights konstnärliga ledare Susanna Lindmark berättar om nya projektet Existens.

Stärka unga tjejer

“Eftersom det byts medlemmar, så är varje ny termin en nystart. Men jag är fortfarande helt trogen grundvisionen som hela kören vilar på, grundbultarna av individens utveckling, den regionala identiteten och att stärka unga tjejer. Det har varit bärande rakt igenom”

Susanna Lindmark, konstnärlig ledare Arctic Light

Susanna Lindmark, Norrbottensmusiken, 2019.