ARCTIC LIGHT I NORRBOTTEN

Arctic Light formades en gång efter en stark vision av körledaren, tonsät­taren och den konstnärlige ledaren Susanna Lindmark. Framför sig såg hon ett musikaliskt växthus för unga kvinnor i Norrbotten. En kör bestående av 16 medlemmar med ett unikt musikaliskt uttryck där sångarnas kreativitet skulle få komma till sin fulla rätt.

En fredad kreativ zon där var och en får använda hela sin personliga röst och kropp och musicera på hög konstnärlig nivå i en genre som inte direkt hör ung­domars vardag till. Ett eget rum för sig själva och för den typen av körsång som skapar upplevelser för flera sinnen.

Femton år senare är visionen densamma. Un­der dessa år har omkring 75 sångare i åldern 16-25 år från hela Norrbotten fått erfarenheter för livet genom sitt deltagande i Arctic Light.

Arctic Light är en körensemble inom Norrbottenmusiken.

ARCTIC LIGHT SAMARBETAR MED GÖTEBORGSOPERANS UNGDOMSKÖR

Att ge ungdomar möjlighet att växa i sitt musicerande är ett självklart uppdrag för Norrbottensmusiken. Genom vokalensemblen Arctic Light, som är en del av vår Plantskoleverksamhet, arbetar vi långsiktigt för att bygga upp och stärka musiklivet i Norrbotten och i Sverige. Så här beskrev Arctic Lights konstnärliga ledare och dirigent Susanna Lindmark visionen inför 2022.

– Nu vill vi åter höra Arctic Lights unga röster klinga – denna gång i ett spännande samarbetsprojekt med GöteborgsOperans Ungdomskör där vi utforskar operan som uttrycksform, berättar Susanna Lindmark konstnärlig ledare, dirigent och grundare till Arctic Light.

Under 2022 sjösattes projektet Existens äntligen på riktigt

Efter ett år av pandemi och inkluderande digitala skapandeprocesser med körerna fick Arctic Light och GöteborgsOperans Ungdomskör äntligen träffas och musicera tillsammans. Föreställningen Existens bygger på ny musik och text av Susanna Lindmark samt av John Barber och Hazel Gould, England. För regi stod Kjell-Peder Johanson och för konstnärlig ledningIda Rosen Hamrå och Susanna Lindmark. Producent är Evelina Sandberg.

Föreställningen hade premiär den 28 maj 2022 på GöteborgsOperans stora scen och uppfördes sedan i Piteås Studio Acusticum den 5 juni 2022.

 

Arctic Lights konstnärliga ledare Susanna Lindmark berättar om nya projektet Existens.

Stärka unga tjejer

“Eftersom det byts medlemmar, så är varje ny termin en nystart. Men jag är fortfarande helt trogen grundvisionen som hela kören vilar på, grundbultarna av individens utveckling, den regionala identiteten och att stärka unga tjejer. Det har varit bärande rakt igenom”

Susanna Lindmark, konstnärlig ledare Arctic Light

Susanna Lindmark, Norrbottensmusiken, 2019.