ARCTIC LIGHT I NORRBOTTEN

Arctic Light formades en gång efter en stark vision av körledaren, tonsät­taren och den konstnärlige ledaren Susanna Lindmark. Framför sig såg hon ett musikaliskt växthus för unga kvinnor i Norrbotten. En kör bestående av 16 medlemmar med ett unikt musikaliskt uttryck där sångarnas kreativitet skulle få komma till sin fulla rätt.

En fredad kreativ zon där var och en får använda hela sin personliga röst och kropp och musicera på hög konstnärlig nivå i en genre som inte direkt hör ung­domars vardag till. Ett eget rum för sig själva och för den typen av körsång som skapar upplevelser för flera sinnen.

Femton år senare är visionen densamma. Un­der dessa år har omkring 75 sångare i åldern 16-25 år från hela Norrbotten fått erfarenheter för livet genom sitt deltagande i Arctic Light.

Arctic Light är en körensemble inom Norrbottenmusiken.

Jubileum förlängs över till 2021

2020 var tänkt att bli året då Arctics Light 15 års jubileum skulle prägla precis allt. Nu förlängs firandet och flyttas istället över till 2021 – vilket innebär att det blir ett intensivt år för vokalensemblen! Tillsammans med Göteborgsoperans blandade ungdomskör genomför de projektet Existens tillsammans med Hazel Gould och John Barber. Vi längtar efter att få se dem på operans stora scen!

Lär mer på deras webbplats

Stärka unga tjejer

“Eftersom det byts medlemmar, så är varje ny termin en nystart. Men jag är fortfarande helt trogen grundvisionen som hela kören vilar på, grundbultarna av individens utveckling, den regionala identiteten och att stärka unga tjejer. Det har varit bärande rakt igenom”

Susanna Lindmark, konstnärlig ledare Arctic Light

Susanna Lindmark, Norrbottensmusiken, 2019.