Gotlands Tonsättarskola startar distansutbildning i komposition på gymnasienivå

Gotlands Tonsättarskola startades år 1995 och har sedan starten drivit en högskoleförberedande utbildning i komposition. En stor del av de som studerar komposition på Sveriges musikhögskolor (och sedan några år tillbaka också i Norge) har gått på ”Tonis”.

Normen kring vem en tonsättare är har länge varit en man, men under de senaste 30 åren har den normen börjat vittra sönder, bland annat genom forskning som problematiserat normer och sociala strukturer i branschen. Gotlands Tonsättarskola har bedrivit ett intensivt arbete med att bredda rekryteringen till utbildningen vilket gett resultat. De senaste fem åren har fördelningen pendlat mellan 35-40% kvinnor och resten män. Däremot har utbildningen, som många andra utbildningar inom det konstnärliga området, främst lockat personer från över- och medelklass och så har det varit länge. Nu tar Gotlands Tonsättarskola, tillsammans med Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande, fram en distansutbildning på gymnasienivå för att nå ut till en bredare målgrupp. Distansutbildningen blir som en förutbildning till Kompositionslinjen på Gotlands Tonsättarskola eller liknande utbildningar och vänder sig till musikintresserade på gymnasiet. Detta sker i samarbete med gymnasieskolor i storstädernas ”ytterområden”.

Utbildningen kommer att vara helt på distans med undantag för ett eller två tillfällen på Gotland och planerar att starta i augusti 2021.

Läs mer på Gotlands Tonsättarskolas hemsida.

Breddad rekrytering, studerande från socialt utsatta områden

“Stiftelsen Signaturs positiva besked att stödja Gotlands Tonsättarskola med detta projekt är något utöver det vanliga.
Vi kände en enorm eufori när vi fick beskedet ifrån Signatur, vilket nu möjliggör vår satsning på att bredda vår rekrytering,
till studerande ifrån mer socialt utsatta områden i Sverige”.
Mats Ladebäck, Platschef Folkuniversitetet Gotland