Gränslandet – symfonisk fest 2022

Med ett starkt engagemang för att ta den klassiska musiken till nya platser och nå ut till en bredare publik grundade pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen Gränslandet – symfonisk fest sommaren 2017. Sedan dess har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister. Med stöd från bland andra Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande skapar de unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter.

Årets festival 19-20 augusti

Gränslandet – symfonisk fest 2022 produceras av David Huang och Christian Karlsen i samarbete med Trädgården. I årets festival 19-20 augusti får festivaldeltagarna möta explosiv och maximalistisk symfonisk dansmusik av Kleerup, vars största hits för första gången framförs med symfoniorkester, och av Sergei Rachmaninoff.  Vidare bjuder SYMFONIORKESTERN och Christian Karlsen på storslagen och gränslös kärlek i Tchaikovskys Romeo och Julia, Rachmaninoffs expansiva andra pianokonsert och surrealistisk supervirtuositet i Anders Hillborgs Violinkonsert.

​Robert Fux återvänder som master of ceremony och som solister ser vi norska violinisten Eldbjørg Hemsing, som BBC Music Magazine har beskrivit som en av de ledande unga violinisterna i världen, samt stjärnpianisten David Huang. Utöver Kleerup stavas årets popsamarbete Frida Hyvönen. Hon albumdebuterade 2005 med ”Until Death Comes” och har belönats med Grammispris både för sitt arbete som textförfattare och som kompositör.

Familjekonsert

Till festivalens lördagseftermiddag bjuds familjer med barn upp till 12 år på en kavalkad av upplevelser, från utdrag ur Bizets Carmen med SYMFONIORKESTERN och Unga på Operans föreställning ”De Största Känslorna” till kostym- och instrumentprovning, självspelande piano och scenkonstnärens Anke Laerenberghs kreativa skaparverkstad för återbruk.

Mer om Gränslandet 2022

Festivalen inleds med pionjären Grazyna Bacewiczs spektakulära konsertouvertyr och Ester Mägis magistrala Symfoni. Det är första gången Mägis intensiva musik, komponerad mitt i den sovjetiska ockupationen av Estland, framförs i Sverige.

På nätterna avslutas festivaldagarna i klubbvimlet med Gränslandet Silent Experience, ett konsertkoncept i samarbete med Yamaha Music Scandinavia, där publiken upplever liveframföranden i trådlösa hörlurar.

För information om övriga sponsorer utöver Signatur, fullständigt program och biljettköp, besök Gränslandets hemsida: symfoniskfest.se