Gränslandet – symfonisk fest

Med ett starkt engagemang för att ta den klassiska musiken till nya platser och nå ut till en bredare publik grundade pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen Gränslandet – symfonisk fest sommaren 2017. Sedan dess har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister. Med stöd från bland andra Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande skapar de unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter.

2022 års festival

Gränslandet – symfonisk fest 2022 producerades av David Huang och Christian Karlsen i samarbete med Trädgården. Festivaldeltagarna fick möta explosiv och maximalistisk symfonisk dansmusik av Kleerup, vars största hits för första gången framfördes med symfoniorkester, och av Sergei Rachmaninoff.  Vidare bjöd SYMFONIORKESTERN och Christian Karlsen på storslagen och gränslös kärlek i Tchaikovskys Romeo och Julia, Rachmaninoffs expansiva andra pianokonsert och surrealistisk supervirtuositet i Anders Hillborgs Violinkonsert.

​Robert Fux återvände som master of ceremony och som solister medverkade norska violinisten Eldbjørg Hemsing, som BBC Music Magazine har beskrivit som en av de ledande unga violinisterna i världen, samt stjärnpianisten David Huang. Utöver Kleerup stavades årets popsamarbete Frida Hyvönen. Hon albumdebuterade 2005 med ”Until Death Comes” och har belönats med Grammispris både för sitt arbete som textförfattare och som kompositör.

Familjekonsert

Till festivalens lördagseftermiddag bjöds familjer med barn upp till 12 år på en kavalkad av upplevelser, från utdrag ur Bizets Carmen med SYMFONIORKESTERN och Unga på Operans föreställning ”De Största Känslorna” till kostym- och instrumentprovning, självspelande piano och scenkonstnärens Anke Laerenberghs kreativa skaparverkstad för återbruk.

Mer om Gränslandet 2022

Festivalen inleddes med pionjären Grazyna Bacewiczs spektakulära konsertouvertyr och Ester Mägis magistrala Symfoni. Det var första gången Mägis intensiva musik, komponerad mitt i den sovjetiska ockupationen av Estland, framfördes i Sverige.

På nätterna avslutades festivaldagarna i klubbvimlet med Gränslandet Silent Experience, ett konsertkoncept i samarbete med Yamaha Music Scandinavia, där publiken upplever liveframföranden i trådlösa hörlurar.

För mer information, besök Gränslandets hemsida: symfoniskfest.se