Stockholm Nu jazzfestival

Stockholm Nu var en endags jazzfestival som ägde rum 27 maj 2022. Hela jazzfestivalen kretsade kring Ron Carter – en av de mest inflytelserika och betydelsefulla jazzmusikerna genom tiderna. Den arrangerades av FRIM (Föreningen För Fri Improviserad Musik) på och i samarbete med Liljevalchs konsthall.

RON CARTER är en av de mest unika, produktiva och inflytelserika basisterna i jazzmusikens historia, och spelar på mer än 2 200 fonogram, något som uppmärksammades i 2015 års utgåva av Guinness Book of World Records. Han spelar på skiva med bland andra: Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, the Kronos Quartet, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Jaki Byard, Eric Dolphy och Cannonball Adderley.

Mellan 1963 och 1968 spelade han i Miles Davis hyllade kvintett. Han har blivit utsedd till Outstanding Bassist of the Decade av Detroit News, Jazz Bassist of the Year av Downbeat magazine och Most Valuable Player av the National Academy of Recording Arts and Sciences. Ron Carter har erhållit två Grammys, en för Best Jazz Instrumental Group 1993 och den andra 1998 för Call Sheet Blues från filmen Round Midnight.

Länk: www.roncarterbooks.com

Stockholm Nu bestod av tre akter

Akt 1: STHLM svaga

Under Stockholm Nu spelade den svenska ensemblen STHLM svaga stycket Desert lament som Ron Carter komponerat för dem. De spelade även stycket Never Sound More! av Roscoe Mitchell samt uruppförde ett nytt stycke som komponerats av den betydelsefulla tenorsaxofonisten Archie Shepp.

Linda Oláh – röst

Niklas Barnö – trumpet

Gustav Rådström – altsaxofon

Johan Jutterström – tenorsaxofon

Rasmus Borg – piano

Elsa Bergman – bas

Andreas Hiroui Larsson – trummor

Mer om STHLM svaga: www.sthlmsvaga.com

Akt 2: Goran Kajfeš Tropiques + Leo Svensson Sander och Josefin Runsteen

Goran Kajfeš Tropiques startade 2011, i samband med att de spelade till en föreställning med den legendariska dansgruppen Vindhäxor. Kvartetten har genom åren utvecklad en säregen, hypnotisk, minimalistisk jazzmusik och de två skivorna Enso och Into the Wild har blivit internationellt hyllade. 2020 arbetade de fram ny musik tillsammans med cellisten Leo Svensson Sander och violinisten Josefin Runsteen, och det var denna sextett som framträdde under Stockholm Nu.

Goran Kajfeš – trumpet / synth

Alex Zethson – piano / synth

Johan Berthling – bas / bass

Johan Holmegard – trummor

Leo Svensson Sander – cello

Josefin Runsteen – fiol

Mer om Goran Kajfeš Tropiques: https://gorankajfes.bandcamp.com/

Akt 3: STHLM starka feat. Ron Carter

Kvällen avslutades med att Ron Carter gästade det svenska storbandet STHLM starka. Tillsammans framförde de Ron Carters originalkompositioner arrangerade för storband. Musiken har tidigare spelats in tillsammans med det tyska storbandet WDR Big Band på skivan My Personal Songbook. STHLM starka är ett storband som skapats speciellt för det här projektet. Det består av några av de mest framstående och etablerade samt unga, lovande svenska jazzmusikerna idag.

Ron Carter – feature/bas/kompositör

Ann-Sofi Söderqvist – bandledare/dirigent

Jonas Kullhammar – altsaxofon 1

John Nilsson – altsaxofon. 2

Fredrik Ljungkvist – tenorsaxofon 1

Elin Forkelid – tenorsaxofon. 2

Per ”Texas” Johansson – barytonsaxofon

Lisa Bodelius – trombon 1

Christine Carlsson – trombon 2

Mats Äleklint – trombon 3

Mikael Welin Vessberg – bastrombon

Fredrik Norén – trumpet 1

Elin Andersson – trumpet 2

Goran Kajfeš – trumpet 3

Linnea Jonsson – trumpet 4

Tobias Wiklund – trumpet 5

Nils Kakoseos Nyström – gitarr

Thomas Jutterström – piano

Cornelia Nilsson – trummor

Fortsättning kan följa

Stockholm Nu hade inte kunnat genomföras utan stödet från Signatur – insamlingsstiftelse för musikfrämjande. Förhoppningen är även att Stockholm Nu ska kunna fortsätta sitt samarbete med Liljevalchs med sikte mot en månatlig konsertserie med jazzmusik av internationell standard. Som samtidigt ska kunna vara en mötesplats för unga studerande svenska jazzmusiker och fungera som en av de första platserna för dem att konsertera på, under deras väg mot ett professionellt musikerskap.

Stockholm Nu genomförs med stöd av förutom Signatur även Musikverket, Kulturrådet, Region Stockholm.