Det magiska huset
Det magiska huset är en är en digital produktion av Unga på Operan för Operans plattform Operan Play. I programmen får elever och pedagoger följa med bakom kulisserna och upptäcka Kungliga Operan i Stockholms olika konstformer och arbetsfält. Programledaren Sara Lewerth möter vänner runt om i huset som på ett fritt och lekfullt sätt bjuder in till en djupdykning i deras expertområde.
Barn tas med till hemliga rum på Kungliga Operan
När pandemin slog till under vårvintern 2020 ställde Unga på Operan snabbt om verksamheten och producerade de tre första pilotavsnitt av Det magiska huset. Gensvaret blev enormt och Unga på Operan såg direkt värdet av att både fortsätta och fördjupa arbetet med serien.
Tack vare den generösa donationen från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande fick Unga på Operan möjlighet att göra ett omtag av projektet, bland annat genom att tillsätta både regissör och manusförfattare till produktionsprocessen.
Unga på Operans vision är att skapa ett inspirerande material som är pedagogiskt, bildande och konstnärligt med tydlig förankring i ett barnperspektiv. Att ta med publiken till hemliga rum och låta dem ta del av hängivenhet, slit, svett och passionerade processer. Få barnen att komma nära och förmedla till dem livet i ett levande scenkonsthus, från kulverten på nedre botten till guld och sammet i salongen. Allt det som gör Operan till ett riktigt magiskt hus.
Intresse och kunskap om konstformer
Genom serien bjuder Unga på Operan in Sveriges alla barn att ta del av den kulturskatt och det kulturarv som Operahuset är och som alla barn har rätt att möta. Produktionen har som målsättning att sänka trösklarna och skapa en samhörighetskänsla med nationalscenen Operan samt väcka intresse för och förmedla kunskap om konstformerna opera, dans och orkestermusik. På så sätt hoppas man inspirera barn och unga vidare till att fortsätta upptäcka och fördjupa sig i musiken, dansens och konstens värld.
Programserien upptäcker ett nytt område i varje avsnitt. Det kan vara en plats, ett yrke eller en avdelning på Operan. På ett lekfullt och fantasirikt sätt lyfts hantverk, yrkeskunnande och det gemensamma arbetet bakom en föreställning fram. Genom formatet gör vi scenkonsten och musiken mer greppbar för en ung publik.
Till varje avsnitt tas en lärarhandledning fram. I handledningen finns inspiration till fortsatt och fördjupat arbete i klassrummet.
Stort gensvar från många
Den primära målgruppen är elever och lärare i lågstadiet, åk 1-3. Filmserien har dock även fått ett stort gensvar i de sekundära målgrupperna – skolelever i andra åldrar, fritidsledare såväl som hos övriga intressenter – rektorer i grundskolan, föräldrar och andra privatpersoner.
Stödet från Signatur har möjliggjort produktionen av fem avsnitt (4-8) samt en trailer för serien. De områden som Unga på Operan har fokuserat på i avsnitten med finansiering från Signatur är:
Avsnitt 4 – Operahuset. Publicerades 13 september 2021. Vad är ett operahus och vad gör man där? Vi träffar personer från flera avdelningar som förbereder inför kvällens föreställning, bland annat lokalvårdare, inspicient och sufflös.
Avsnitt 5 – Bleckblåsinstrument. Publicerades 11 oktober 2021. Vi möter Kungliga Hovkapellets bleckblåsare med fokus på tuba och trumpet och tar del av en magisk konsert framförd av en brasskvintett.
Avsnitt 6 – Arkivet. Publicerades 8 november 2021. Vi besöker Operans antikvarie i våra stora arkiv och lär oss mer om historia, Operans gömda skatter, arkivering och bevarande samt Jenny Lind.
Avsnitt 7 – Operasångare. Publicerades 6 december 2021. Vi möter två sångsolister och lär oss förstå mer av en sångares vardag, hur det är att ”vara” sitt instrument och hur gör man egentligen för att komma på hur en rollkaraktär ska vara.
Avsnitt 8 – Mask och peruk. Publicerades 19 maj 2022. Vi träffar personal från operans mask- och perukavdelning, som visar hur peruker, masker och smink används för att skapa rollfigurer.
Ytterligare ett avsnitt med stöd från Signatur kommer produceras under hösten 2022.