Gotlands Tonsättarskola
Gotlands Tonsättarskola startades år 1995 och har sedan starten drivit en högskoleförberedande utbildning i komposition. En stor del av de som studerar komposition på Sveriges musikhögskolor (och sedan några år tillbaka också i Norge) har gått på ”Tonis”.
Normen kring vem en tonsättare är har länge varit en man, men under de senaste 30 åren har den normen blivit mindre endimensionell, bland annat genom forskning som problematiserat normer och sociala strukturer i branschen. Gotlands Tonsättarskola har bedrivit ett intensivt arbete med att bredda rekryteringen till utbildningen vilket gett resultat. De senaste fem åren har fördelningen pendlat mellan 35-40% kvinnor och resten män.
Däremot har utbildningen, som många andra utbildningar inom det konstnärliga området, främst lockat personer från över- och medelklass och så har det varit länge. Gotlands Tonsättarskola, tillsammans med Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande, tog därför under 2021 fram en distansutbildning på gymnasienivå för att nå ut till en bredare målgrupp. Distansutbildningen blev som en förutbildning till Kompositionslinjen på Gotlands Tonsättarskola eller liknande utbildningar och vände sig till musikintresserade på gymnasiet. Detta gjordes i samarbete med gymnasieskolor i storstädernas ”ytterområden”.
Läs mer på Gotlands Tonsättarskolas hemsida.

Att skriva musik för andra, att komponera musik för musiker eller högtalare kan gå till på många olika sätt. Tonis online försöker hitta sätt som passar just den idé du bär på, oavsett om du kan noter eller inte. Ett partitur kan till exempel vara en text, en bild, stödanteckningar tillsammans med muntlig instruktion, en inspelning, noter eller något annat. Hur låter din musik? Vilka musikaliska idéer längtar du efter att förverkliga? Kanske vill du utforska dessa frågor tillsammans med andra?