Hum hum Hume

En filosofisk monolog inbäddad i musik

Skådespelaren Andreas T Olsson har skrivit en poetisk historia som rör tankar kring havet, musiken och lusten till äventyr med utgångspunkt i sjökaptenen, musikern och kompositören Tobias Humes levnadshistoria. Med stöd från Signatur kommer barnproduktionen Hum hum Hume i maj 2023 spelas för barn 7-10 år i Déjeunersalongen på Drottningholms Slottsteater.

Barnperspektiv och skolaktiviteter

I Hum hum Hume bjuds barnen på musicerande på högsta nivå i en föreställning som öppnar för reflektioner kring existentiella frågor om livet, tiden och konsten. Den världsarvsklassade teatern vill låta barnen ta del av kultur genom ett inkluderande spetsprojekt och en föreställning som är skapad utifrån barnens perspektiv. Barnen får möta musik och musikinstrument de inte visste fanns i en miljö som sätter igång fantasin.

Drottningholms Slottsteater vänder sig till skolor i närområdet, som Ekerö kommun, och västerort. Att nå ut till lärare och skolor är viktigt för att nå barn som inte har anhöriga som tar med dem på kulturevenemang. Två personer arbetar med att kontakta, informera och entusiasmera lärare. Genom samarbete med Stockholms stads Kulan nås fler skolor och via webbkanalen Barn i stan nås föräldrar. Teatern tar fram en lärarhandledning så att barnen kan förbereda sig och arbeta vidare efter föreställningen. Dessutom skapas en spellista för att uppmuntra till vidare lyssning.

Hume – en musicerande soldat och sjökapten

Tobias Hume var en skotsk soldat och sjökapten som hamnade i Sverige i slutet av 1500-talet. Han var också musiker och kompositör som på resorna genom Europa ständigt bar på sitt kära instrument – en viola da gamba. I Hum Hum Hume gestaltar Andreas T Olsson – som också skrivit manus till pjäsen – den musicerande sjökaptenen Hume.

Den internationellt hyllade cellisten och viola da gambaspelaren Mime Brinkmann har satt samman en bukett av stämningsfull musik från 1600-talet som lägger ytterligare konstnärliga lager till monologen och som framförs av musiker ur Drottningholmsteaterns orkester. Kostymdesignern och textilhistorikern Anna Kjellsdotter klär skådespelare och musiker i tidstypiska kostymer från teaterns kostymförråd.

Blir du nyfiken på musiken? Föreställningen har en egen spellista på Spotify.

Konstnärlig klass i unik miljö

Hum hum Hume spelas i Déjeunersalongen, teaterns stora foajé med fönster ut mot den av Gustav III anlagda Engelska parken. Under perioden 3-21 maj spelas 17 föreställningar som skolföreställningar och fyra för familjer. För de 90 barn som får plats vid varje föreställning placeras tjocka kuddar ut på salongsgolvet.

Drottningholms Slottsteater strävar efter att hålla högsta konstnärliga klass i sina produktioner. Teatern har tillgång till artister och musiker på absolut toppnivå, har stor kunskap om teater- och kostymhistoria och ställer höga krav på allt arbete kring en produktion. Efter det Signaturstödda projektet är förhoppningen att barn, skådespelare, musiker och alla andra inblandade i produktionen kommer vara en mycket speciell erfarenhet rikare.

För att boka biljett och läsa mer om produktionen, besök gärna https://dtm.se/hum-hum-hume

 

Om Stiftelsen Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater är en unik teaterbyggnad från 1766 och en del av Världsarvet Drottningholm. Byggnaden uppfördes på uppdrag av drottning Lovisa Ulrika och användes flitigt av Gustav III. Ingen annanstans i världen finns en liknande teaterscen med ursprungligt scenmaskineri, handdrivet och i trä, som fortfarande används.

Teatern välkomnar besökare från hela världen och under sommarhalvåret är det full verksamhet i huset med operaföreställningar, konserter, barnaktiviteter, visningar och utställningar. Drottningholms Slottsteater får ett årligt verksamhetsstöd från Kulturdepartementet som delvis täcker kostnaderna att genomföra en operaproduktion och visningsverksamhet. För att göra kulturarvet tillgängligt för alla är teaterns ambition att dessutom erbjuda föreställningar riktade till den unga publiken. För det krävs stöd från externa finansiärer, som Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.

Läs mer om Drottningholms Slottsteater på hemsidan www.dtm.se